95% Van de lage rugklachten betreft a-specifieke lage rugpijn: dit betekent dat de precieze oorzaak niet bekend is, en niet aan te tonen is op röntgenfoto’s of MRI-scans. In de volksmond zijn er meerdere namen voor a-specifieke lage rugklachten, zoals spit, lumbago en ischias of ischialgie.
De prognose van lage rugpijn is gunstig: 50% herstelt binnen een week en 95% binnen 3 maanden. Als dit bij u niet het geval is kunt u contact met ons opnemen.
Heftige acute pijn laag in de onderrug, die meestal stekend of schietend van aard is
Verstijfd gevoel rond de lage rug
Bewegingsbeperking van de lage rug
Uitstralende pijnklachten in de billen of bovenbenen
Pijn in de lage rug bij het bewegen (met name bukken en draaien)
Langdurig zitten is vaak pijnlijk
Bij lage rugklachten is het uitermate belangrijk dat u zo veel mogelijk in beweging blijft. De fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen met gerichte oefeningen gericht op bijvoorbeeld de beweeglijkheid, kracht of stabiliteit van de rug. Tevens kan het nodig zijn de rug te mobiliseren (los te maken) of om te kijken naar uw (werk)houding. Ook kan de fysiotherapeut u advies geven over hoe u uw werk of sport zo snel mogelijk weer kunt hervatten.
Een rughernia, ook wel hernia nucleus pulposus (HNP) is een uitstulping van de zachte kern (de nucleus pulposus) van de tussenwervelschijf (discus). De uitstulping kan tegen het ruggenmerg of een zenuw drukken, die hierdoor geïrriteerd raakt. De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de vierde en de vijfde en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen. Een hernia geeft echter niet altijd klachten: wanneer de uitstulping niet tegen een zenuw drukt blijft u in het algemeen klachtenvrij.
Een hernia kenmerkt zich door pijnklachten in één been, en soms ook de rug en de bil(len). Soms kan het been door druk op de zenuw niet meer goed functioneren: u kunt uitval van spieren krijgen (bijvoorbeeld een klapvoet), of u kunt een dof of juist tintelend gevoel krijgen in het been.
De behandeling kan bestaan uit het mobiliseren (losmaken) van de onderrug, (werk)houdingsadvies, stabiliteitstraining, oefentherapie gericht op kracht of mobiliteit en advisering ten aanzien van uw dagelijkse bezigheden.