Nekpijn

De nek is de verbinding tussen de romp en het hoofd, en bestaat uit onder andere uit de nekwervels, spieren en banden. Al deze onderdelen kunnen aanleiding geven tot nekpijn.

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk en kunnen samenhangen met een verkeerde (werk)houding, stress. Een nekklacht kan ook acuut ontstaan na bijvoorbeeld een verkeerde beweging waarbij u de nek verrekt. Ook kunnen nekklachten ontstaan als gevolg van artrose.

nekklachten.jpg

Klachten

Vaak heeft u een zeurende pijn aan één of beide kanten van nek of boven op de schouders. Soms is de nek stijf en kunt u uw hoofd bijvoorbeeld moeilijk draaien. De nekspieren voelen vaak verkrampt en gespannen aan.

Soms komt nekpijn ook samen voor met uitstralende pijn naar de armen, tintelingen in de handen of vingers, duizeligheid of hoofdpijn.

Behandeling

Aangezien elke nekklacht weer anders is zal uw fysiotherapeut samen met u onderzoeken wat de beste behandeling is voor uw nekklacht. De behandeling voor nekklachten kan bestaan uit het mobiliseren (losmaken) van de nekwervels, adviezen ten aanzien van (werk)houding, oefentherapie en massage.

Whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag, en ontstaat wanneer er plotseling grote krachten op de nek ontstaan. Het bekendste voorbeeld hiervan is de kop-staart-botsing, waarbij de nek snel naar achteren en vervolgens naar voren klapt. Hierbij kunnen verschillende delen van de nek beschadigen door de druk- of trekspanning die hierbij optreedt.

 

Klachten

Bij een whiplash kunnen uitgebreid zijn en kunnen direct na het ongeluk ontstaan maar ook dagen of weken na het ongeluk. De klachten kunnen bestaan uit:

 

Behandeling

Een belangrijk gedeelte van de therapie is om u inzicht te geven in uw eigen klachten: u moet zelf leren hoe u uw klachten kunt beïnvloeden.

In het begin zal de therapie zich vooral richten op verminderen van de pijn of bewegingsbeperking in de nek, daarna zal de belasting op de nek geleidelijk aan opgebouwd worden. De behandeling is er op gericht zo veel mogelijk actief te oefenen.