Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een verzamelnaam voor:

- Chronische bronchitis: uw bronchiën (luchtwegvertakkingen) zijn steeds ontstoken. Hierdoor maakt uw lichaam meer slijm aan en wordt ademhalen moeilijker.
- Longemfyseem: bij emfyseem gaan uw longblaasjes langzaam verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat de zuurstof die u inademt in uw bloed terecht komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Met minder longblaasjes komt er dus minder zuurstof in uw bloed, en dit maakt u benauwd.

Symptomen van COPD

Bij COPD is de voornaamste klacht benauwdheid of kortademigheid. Naast benauwdheid hebben COPD patiënten vaak last van hoesten of overmatige slijmproductie.

Patiënten met COPD hebben regelmatig longaanvallen, ook wel exacerbaties genoemd. Deze worden vaak veroorzaakt door infecties.

Wat kan de longfysiotherapeut voor u betekenen?

Wanneer u gediagnosticeerd bent met COPD is het belangrijk om uw kracht en conditie goed te onderhouden, zodat u zo min mogelijk beperkt wordt door de longklachten. Het maakt niet uit hoe lang u al bekend bent met COPD of hoe lang u niet gesport heeft, trainen heeft altijd een positief effect op uw conditie.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met COPD die regelmatig sporten minder vaak een infectie van de longen oplopen en een stabieler ziektebeeld hebben.

Wij maken voor iedereen een programma op maat. U kunt hierbij zelf kiezen of u een-op-een wilt trainen, of liever in een groep samen met andere mensen met COPD.

Er zijn verschillende doelen waar uw fysiotherapeut u bij kan helpen. Hierbij kunt u denken aan:

Het trainingsprogramma bestaat uit krachttraining voor geïsoleerde spiergroepen zodat u zo zwaar mogelijk kunt trainen zonder de longen te overbelasten, en uit intervaltraining op de loopband of fiets om het uithoudingsvermogen te trainen. Daarnaast meten wij regelmatig uw conditie en kracht zodat uw programma altijd goed aan sluit op uw niveau.

Wij werken samen met de longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis en zijn lid van het netwerk COPD Zuid-Kennemerland.