Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Door middel van een speciale techniek worden spierverhardingen (triggerpoints) aanprikt en raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

schouder_dry_needling.JPG

Het verschil tussen dry needling en accupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energiebanen in het lichaam.

Bij Dry needling gebruikt de fysiotherapeut één naald, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn spierverhardingen die lokale pijn en/of uitstralende pijn kunnen geven. Bij de pijn die iemand ervaart kan het zijn dat de verantwoordelijke triggerpoints in een gebied liggen, hoger of lager dan de aangegeven klacht. Triggerpoints kunnen verschillende oorzaken hebben: slechte houding, (langdurige) overbelasting, blessures bij sporters, door een verkeerde beweging, stress of trauma.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

De behandeling

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een intakegesprek en onderzoek. Hierin onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in de desbetreffende regio.
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat lokale of uitstralende pijn. Daarna ontspant de spier zich direct en kun je makkelijk bewegen. De behandelde spier voelt wat vermoeid of stijf aan, maar dit is van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee voor een optimaal herstel.

Wat kost dry needling? 

Dry needling maakt deel uit van de normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.