Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan-en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Afhankelijk van de oorzaak kunnen we twee soorten lymfoedeem benoemen.

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is aangeboren. De lymfvaten en/of lymfknopen zijn niet goed aangelegd, waardoor aan-en afvoer van lymfevocht onvoldoende is. Secundair lymfoedeem is verworven. De lymfvaten en/of knopen zijn beschadigd of verwijderd. Voorbeelden hiervan zijn arm-oedeem na een borstamputatie. Oedeem van het been na een gynaecologische ingreep, of na het verwijderen van een melanoom.

Bij deze operaties worden de lymfklieren verwijderd en raken de lymfvaten beschadigd, waardoor afvoer van lymfevocht wordt bemoeilijkt. Andere voorbeelden van veel voorkomend oedeem zijn bijvoorbeeld:


- Veneus oedeem. Het vocht in de benen hoopt zich op omdat de afvoerende bloedvaten niet goed hun werk meer kunnen doen.
- Restoedeem na knie- of heupoperatie
- Rheumatische artritis

De klachten die dan ontstaan zijn o.a. pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegen en daarmee dus ook het dagelijks functioneren.

Wat kan een oedeemfysiotherapeut voor u doen?

Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem.

De behandeling kan bestaan uit een combinatie van de volgende behandelmogelijkheden:

- Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging en het belasten van het aangedane lichaamsdeel
- Manuele lymfdrainage: een soort milde massage waardoor de afvoer van het lichaamsvocht gestimuleerd wordt
- Zwachtelen, ook wel ambulante compressietherapie genoemd
- Oefentherapie, middels houdings- en bewegingsadviezen en drainage-oefeningen
- Adviseren bij het aanmeten van een therapeutische elastische kous

Bij PMC Fysiotherapie zijn Irene Bijl, Cor Bijl, en Ineke Vossen werkzaam als geregistreerd oedeemtherapeut. Ina Westenberger is oedeemtherapeut in opleiding.

Nederlands Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie

Wij zijn aangesloten bij de Nederlands Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.nvfl.nl.